Anders er stifter af Nordisk Brænderi som producerer mange kendte danske gins.
Blandt andet kan nævnes Herbie, Anholt og Cornflower gin.
Anders er medlem nr. 400 af eventyrernes klub og lidt af en story-teller, som du kan opleve i svarene.
På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
100 %
Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
Min interesse for gin startede for 12-15 år siden med Bombay Sapphire,
når jeg sammen med vennerne skulle have en drink før fest e.l. Senere
for ca. 8 år siden introducerede en bekendt mig for Hendricks Gin, som
jeg tog til mig, som en nytænkende
og spændende gin, der bød på noget utraditionelt i en GT.
Kan du fortælle lidt om din baggrund og hvad du lavede, før du begyndte at lave gin?
Jeg er uddannet ingeniør, men har aldrig arbejdet med mit fag. Jeg har
altid arbejdet med mennesker, og sideløbende med mine jobs, har jeg
organiseret og ledet flere polarekspeditioner.
Jeg har været medlem af
Eventyrernes Klub siden jeg var
33 år, dvs. i snart 24 år.
Mine polarekspeditioner i joller med
påhængsmotor har primært fokuseret på møder med oprindelige folk i nord.
På en etape nord for Sibirien i 2003, fik jeg ideen til at starte Nordisk Brænderi. Jeg kontaktede Told & Skat for at høre, om det teknisk set var muligt, og fik besked om, at det var dyrt og besværligt - men muligt.
Inspirationen til ideen kom dels fra mine
frosne tæer, når jeg sad mellem isflagerne og dels fra tanker, der gik
tilbage til min kones glaspusteri, hvor hun bl.a.
producerede snapseglas, som hun kaldte “Bund-ud-glas”, idet der ikke
var nogen fod, så man måtte tømme hver gang.
Undervejs på ekspeditionen
mødte vi også folk, der havde deres hjemmebrændt at byde på. Ofte af
tvivlsom kvalitet, men med fuld virkning. Også
den slags “moonshine”, var med til at inspirere til til opstart af et
destilleri.
Jeg afsluttede mit eventyr, og i efteråret 2008 kom jeg hjem
fra sidste del af sejladsen. Allerede inden jeg tog afsted i sommeren
2008, var jeg så småt gået i gang med at etablere
mit destilleri, og mens jeg stod på en øde strand i Sibirien i
september samme år, fik jeg det glade budskab via satellittelefonen, at
jeg havde fået næsten en halv mio i tilskud fra Landdistriktsmidlerne
(LAG).
Vel hjemkommen kløede jeg på med at bygge Nordisk
Brænderi op, og i marts 2009 - dvs. for 11 år siden, var destilleriet
født, og jeg kunne gå i gang med at producere diverse brændevine. Til at
starte med frugtbrændevine og snaps og kort efter også whisky, rom og
gin.
Hvornår startede i med at lave gin?
Den første gin jeg producerede var min Nordisk Gin, edition Northstar,
som jeg efter halvandet års forsøgsrække lancerede i sommeren 2014. I
foråret 2015 høstede den en dobbeltguldmedalje ved The Fifty Best Gins i
New York. Edition Northstar
er en flora smagsbombe af nordiske urter, hvoraf flere relaterer sig
til min sejlads rundt om Nordpolen - dvs. der er bær og urter fra
Grønland, Island, Sverige og Danmark i denne unikke gin.
Hvad er jeres største oplevelse med gin?
Min største oplevelse med gin er, at servere en Northstar Gin neat -
dvs. uden tonic, og se kunder og gæster opleve en gin, der ikke blot
smager af “grannåle”. Opleve deres reaktion, og høre deres kommentarer.
Det at formidle en god oplevelse
og bringe glæde til andre.
Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge jeres gin?
Den største udfordring synes jeg er, at få budskabet ud til folk i ind-
og udland, så de kender vores Northstar og får smagt den. Min erfaring
er, at 90 % af dem, der smager den, synes godt om den, og selvom vi
deltager i en hel del messer
og arrangementer, så tager det alligevel rigtigt lang tid, at nå ud til
folk.
Hvad vil du gerne fremhæve ved jeres gins?
Alle mine gins i eget sortiment er produceret med en historie, der tager
udgangspunkt i mine personlige oplevelser, og netop dette er rigtigt
vigtigt for mig. Mine gins er mere end blot gin - de er også en vigtig
del, at vores historie, destilleriets
centralnerve, hvor eventyr og oplevelser fra rejser, ekspeditioner og
Norden som leverandør af urter og bær, er med de afgørende elementer,
når vi formidler de unikke smagsoplevelser.
Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.
Tilbage til min Northstar, som er mit eget hjertensbarn. Her vil jeg
klart anbefale, at man prøver med en mild/ neutral tonic - f.eks.
Fever-Tree Light tonic, som sammen med store isterninger, friske eller
frosne hindbær samt et par salvieblade
giver en super lækker gin-tonic.
Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er sjovt, spændende eller underholdende?
I vores produktion af Northstar gin, afholder vi hver sommer vores
“Store Plukkedag” for venner og familie, idet vi indleder med brunch på
destilleriet, hvorpå vi kører til plukkeområderne ved Agger Tange. Her
samler vi blomster i flok. Efter
en frokost og lidt mere blomsterplukning, returnerer vi til
destilleriet, hvor der er grill og fri bar. Det plejer ikke, at være
svært at skaffe folk :-) Det ser i øvrigt ret morsomt ud, når 10-15
personer i linie bevæger sig ind i et lyserødt krat fra den
ene side, og når alle kommer ud på den anden side, er alle blomster
pakket i poser, og krattet er grønt. Det kan virke skandaløst, men da
rosen er på listen over invasive arter, giver vi dermed et lille bidrag
til bekæmpelsen af planten langs klitområderne
- og endda med et godt formål.
Har i noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?
Tusind tak til Anders for at tage sig tiden til at svare så uddybende på alle spørgsmål.
Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.
Følg også Nordisk Brænderi så du ikke går glip af nyheder fra Anders.