Vi holder ferielukket fra den 19/7 - 4/8 - Spar 25% med rabatkoden "Sommer24"

Stifter, destillatør og eventyrer

Anders er stifter af Nordisk Brænderi som producerer mange kendte danske gins.
Blandt andet kan nævnes Herbie, Anholt og Cornflower gin.


Anders er medlem nr. 400 af eventyrernes klub og lidt af en story-teller, som du kan opleve i svarene.

På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
100 %

Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
Min interesse for gin startede for 12-15 år siden med Bombay Sapphire, når jeg sammen med vennerne skulle have en drink før fest e.l. Senere for ca. 8 år siden introducerede en bekendt mig for Hendricks Gin, som jeg tog til mig, som en nytænkende og spændende gin, der bød på noget utraditionelt i en GT.

Kan du fortælle lidt om din baggrund og hvad du  lavede, før du begyndte at lave gin?
Jeg er uddannet ingeniør, men har aldrig arbejdet med mit fag. Jeg har altid arbejdet med mennesker, og sideløbende med mine jobs, har jeg organiseret og ledet flere polarekspeditioner.
Jeg har været medlem af Eventyrernes Klub siden jeg var 33 år, dvs. i snart 24 år.
Mine polarekspeditioner i joller med påhængsmotor har primært fokuseret på møder med oprindelige folk i nord.

På en etape nord for Sibirien i 2003, fik jeg ideen til at starte Nordisk Brænderi. Jeg kontaktede Told & Skat for at høre, om det teknisk set var muligt, og fik besked om, at det var dyrt og besværligt - men muligt.


Inspirationen til ideen kom dels fra mine frosne tæer, når jeg sad mellem isflagerne og dels fra tanker, der gik tilbage til min kones glaspusteri, hvor hun bl.a. producerede snapseglas, som hun kaldte “Bund-ud-glas”, idet der ikke var nogen fod, så man måtte tømme hver gang.

Undervejs på ekspeditionen mødte vi også folk, der havde deres hjemmebrændt at byde på. Ofte af tvivlsom kvalitet, men med fuld virkning. Også den slags “moonshine”, var med til at inspirere til til opstart af et destilleri.

Jeg afsluttede mit eventyr, og i efteråret 2008 kom jeg hjem fra sidste del af sejladsen. Allerede inden jeg tog afsted i sommeren 2008, var jeg så småt gået i gang med at etablere mit destilleri, og mens jeg stod på en øde strand i Sibirien i september samme år, fik jeg det glade budskab via satellittelefonen, at jeg havde fået næsten en halv mio i tilskud fra Landdistriktsmidlerne (LAG).
Vel hjemkommen kløede jeg på med at bygge Nordisk Brænderi op, og i marts 2009 - dvs. for 11 år siden, var destilleriet født, og jeg kunne gå i gang med at producere diverse brændevine. Til at starte med frugtbrændevine og snaps og kort efter også whisky, rom og gin.

Hvornår startede i med at lave gin?
Den første gin jeg producerede var min Nordisk Gin, edition Northstar, som jeg efter halvandet års forsøgsrække lancerede i sommeren 2014. I foråret 2015 høstede den en dobbeltguldmedalje ved The Fifty Best Gins i New York. Edition Northstar er en flora smagsbombe af nordiske urter, hvoraf flere relaterer sig til min sejlads rundt om Nordpolen - dvs. der er bær og urter fra Grønland, Island, Sverige og Danmark i denne unikke gin.


Hvad er jeres største oplevelse med gin?
Min største oplevelse med gin er, at servere en Northstar Gin neat - dvs. uden tonic, og se kunder og gæster opleve en gin, der ikke blot smager af “grannåle”. Opleve deres reaktion, og høre deres kommentarer. Det at formidle en god oplevelse og bringe glæde til andre.

Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge jeres gin?
Den største udfordring synes jeg er, at få budskabet ud til folk i ind- og udland, så de kender vores Northstar og får smagt den. Min erfaring er, at 90 % af dem, der smager den, synes godt om den, og selvom vi deltager i en hel del messer og arrangementer, så tager det alligevel rigtigt lang tid, at nå ud til folk.

Hvad vil du gerne fremhæve ved jeres gins?
Alle mine gins i eget sortiment er produceret med en historie, der tager udgangspunkt i mine personlige oplevelser, og netop dette er rigtigt vigtigt for mig. Mine gins er mere end blot gin - de er også en vigtig del, at vores historie, destilleriets centralnerve, hvor eventyr og oplevelser fra rejser, ekspeditioner og Norden som leverandør af urter og bær, er med de afgørende elementer, når vi formidler de unikke smagsoplevelser.

Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.
Tilbage til min Northstar, som er mit eget hjertensbarn. Her vil jeg klart anbefale, at man prøver med en mild/ neutral tonic - f.eks. Fever-Tree Light tonic, som sammen med store isterninger, friske eller frosne hindbær samt et par salvieblade giver en super lækker gin-tonic.

Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er sjovt, spændende eller underholdende?
I vores produktion af Northstar gin, afholder vi hver sommer vores “Store Plukkedag” for venner og familie, idet vi indleder med brunch på destilleriet, hvorpå vi kører til plukkeområderne ved Agger Tange. Her samler vi blomster i flok. Efter en frokost og lidt mere blomsterplukning, returnerer vi til destilleriet, hvor der er grill og fri bar. Det plejer ikke, at være svært at skaffe folk :-) Det ser i øvrigt ret morsomt ud, når 10-15 personer i linie bevæger sig ind i et lyserødt krat fra den ene side, og når alle kommer ud på den anden side, er alle blomster pakket i poser, og krattet er grønt. Det kan virke skandaløst, men da rosen er på listen over invasive arter, giver vi dermed et lille bidrag til bekæmpelsen af planten langs klitområderne - og endda med et godt formål.

Har i noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?

Jeg arbejder p.t. på en ny gin, hvor jeg yderligere vil udfordre og forkæle mine kunder med smagsoplevelser, med alt det bedste fra de nordiske botanicals.



Tusind tak til Anders for at tage sig tiden til at svare så uddybende på alle spørgsmål.


Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.


Følg også Nordisk Brænderi så du ikke går glip af nyheder fra Anders.