! OBS Corona info! Prisen for hjemmelevering er lige nu sat ned til 25,-

10 skarpe til Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff - SiWu Distillery

Stiftere

Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff står bag SiWu Distillery.

Et dansk destilleri etableret i 2018 i København.

De er begge tidligere michelin kokke med fortid på blandt andet Kiin Kiin og Søllerød kro.

SiWu er et sammetræk af de to herrers efternavne.


På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er i så med gin?
Helt sikkert 100%, hvis det er velproduceret og smager nok af enebær

Hvilken gin og hvor/hvornår startede jeres interesse for gin?
I vores tid som kokke har vi fået et par G&T efter service, især om sommeren, hvor temperaturen var høj i køkkenet, og man havde lyst til noget læskende ved fyraften. Det er svært at nævne én konkret gin, som startede interessen, men vi sad ofte og snakkede om, at fælles for rigtig mange gin var, at de mistede smag og aroma utrolig hurtigt.
Den reelle interesse startede derfor nok, da vi gik i gang med at lave vores egen gin på vores måde i håbet om at ændre ovennævnte oplevelse. Især koblingen fra kokkefaget og det at opdage, hvor mange detaljer og smage man kunne lege med, og smagsnuancer fra ting som korntypen, alkoholprocent m.m. vakte især interessen.


Kan i fortælle lidt om jeres baggrund og hvad i lavede, før i begyndte at lave gin?
Vi er begge kokke og arbejdede på nogle af landets højprofilerede restauranter, Søllerød Kro og Kiin Kiin. Steder som disse lærer du meget om håndværk, smage, dufte og kombinationen af mad og drikke. Interessen for mad fulgtes derfor lidt naturligt med en interesse for drikkelse og det univers af smage som denne platform tilbød.
Vi var kolleger på Kiin Kiin, hvor vi to en dag over kaffen talte om, at det kunne være spændende at arbejde med smage på en anderledes måde end mad, men stadig bevarer en daglig proces, hvor man producerede smagsoplevelser og dufte helt fra bunden gennem håndværk og teknik.
Derfor står vi i dag, og er glade for at have kunne kombinere vores fortid med det, som vi ønsker at lave i fremtiden, uden at have lagt vores person og baggrund på hylden.


Hvornår startede i med at lave gin?

Efter en MEGET varm sommer med mange tilladelser og papirarbejde startede vi med at producere vores første produkt og batch gin i oktober 2018. 


Hvad er jeres største oplevelse med gin?
Den største oplevelse med gin har for os uden tvivl været at stå med den første, fysiske, færdige flaske gin i hånden.
Vi tror at rigtig mange iværksættere, som producere fysiske produkter (især os i spiritusbranchen), ville kunne nikke genkendende til denne følelse.
Der er generelt rigtig mange tilladelser, processer og bureaukrati, som man skal igennem, og især når du laver alt fra bunden, som vi vælger at gøre. Det er både en fed følelse af at være nået igennem dette, og samtidigt det at stå med noget, som man helt selv har lavet.


Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge jeres gin?

Som nævnt kort i ovenstående svar, så har den største udfordring helt klart været alt det administrative arbejde, der ligger bag at starte et destilleri i Danmark.
Der er rigtig meget papirarbejde, telefonsamtaler, tilladelser, styrelser osv., som du skal igennem, før at du er tæt på målet. 
Man står med meget selv, skal have styr på alt, men man kan ikke altid få klart svar. For os har det været en ret lang og frustrerende proces, som har trukket tænder ud, men som samtidigt har givet blod på de resterende tænder, til at gøre sit bedste og bekræfte en i, hvorfor man holdt ud.

Hvad vil du gerne fremhæve ved jeres gins?
En god arbejdsskade fra køkkenet er, at vi altid lægger stor vægt på håndværk, smag og duft. Så disse tre ting vil vi altid fremhæve ved vores gin såvel som andre produkter.


Har i nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.

Der er virkelig meget spændende og anderledes gin pt. Vi lader det nok være lidt op til forbrugeren, at navigere i denne nye jungle. 
Hvis vi til gengæld skulle vælge en klassisk dry gin, som er god til penge og nem at gå til, så anbefaler vi en god gammel Beefeater, den går man aldrig galt i byen med. Hvad angår tonic, synes vi for tiden, at især Franklin & Sons Indian Tonic eller Skånska Spritfabriken Premium Indian Tonic kan noget. Super rene i smagen, god tørhed og ikke hvinende søde, så det passer til mange gins og virker ikke overdøvende.
 
Alternativt så prøv at lave den selv. Det er nemt og billigt, og du kan justere den til din personlige smag, sødme og tørhed.

Af garnish er der virkelig mange G&T kombinationer, hvor ganishen oftest kun skal komplimentere det, som allerede er i glasset. Personligt kører vi den rigtig tit hjem med rød grape skal. Den har en lækker parfume og bitterhed, som passer godt til tonics og løfter mange gins i en god retning. 

Har i en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som i synes er sjovt, spændende eller underholdende?
Vi har en anekdote fra opstartsfasen, hvor vi sidder en varm sommerdag på Nyhavn og drikker dyre fadøl. Vi havde lige fået en del tilladelser godkendt, og fejrede dette med lidt mad og kolde øl. Samtidigt sad vi og havde en brainstorm på, hvad vores første gin skulle smage af, hvilken botanicals vi ville anvende og hvilken parfume og balance, som vi ville bevæge os imod.
Vi havde nok fået en fadøl eller to for meget, men alligevel sad vi og skrev en udførlig gin-opskrift ned, med mængder, fremgangsmåde osv. Da vi var klar til at at kunne producere gin fulgte vi netop denne opskrift, smed en halv citrons skal ekstra i, hvor vi faktisk endte ud med en gin, som vi var 100% tilfredse med. Selv samme opskrift kører vi stadig med den dag i dag.
Vi lavede en G&T med ginen fra første batch og kunne ikke lade være med at smågrine lidt over, at man nogle gange kan eksperimentere med en opskrift i et helt år, før man bliver tilfreds, og nogle gange er man helt tilfreds med noget, som blev udarbejdet på en time over en fadøl.


Har i noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?

Der er en del på tegnebrættet, man fra vores side bliver der af gins meget snart lanceret en hybenrose gin, dernæst arbejde vi på en smagstung og fadlagret variant, og der vil også blive arbejde på en gin, der smager af en ret fra en tidligere arbejdsplads. 



Tusind tak til Nicolai og Jonas for at svare på alle spørgsmålene.

Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.


Følg også SiWu Distillery så du ikke går glip af lanceringen af hybenrose ginnen og den fadlagrede gin.