Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff står bag SiWu Distillery.
Et dansk destilleri etableret i 2018 i København.
De er begge tidligere michelin kokke med fortid på blandt andet Kiin Kiin og Søllerød kro.
SiWu er et sammetræk af de to herrers efternavne.
På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er i så med gin?
Helt sikkert 100%, hvis det er velproduceret og smager nok af enebær
Hvilken gin og hvor/hvornår startede jeres interesse for gin?
I vores tid som kokke har vi fået et par G&T efter service, især om
sommeren, hvor temperaturen var høj i køkkenet, og man havde lyst til
noget læskende ved fyraften. Det er svært at nævne én konkret gin, som
startede interessen, men vi sad ofte og snakkede om, at fælles for
rigtig mange gin var, at de mistede smag og aroma utrolig hurtigt.
Den
reelle interesse startede derfor nok, da vi gik i gang med at lave vores
egen gin på vores måde i håbet om at ændre ovennævnte oplevelse. Især
koblingen fra kokkefaget og det at opdage, hvor mange detaljer og smage
man kunne lege med, og smagsnuancer fra ting som korntypen,
alkoholprocent m.m. vakte især interessen.
Kan i fortælle lidt om jeres baggrund og hvad i lavede, før i begyndte at lave gin?
Vi er begge kokke og arbejdede på nogle af landets højprofilerede
restauranter, Søllerød Kro og Kiin Kiin. Steder som disse lærer du meget
om håndværk, smage, dufte og kombinationen af mad og drikke. Interessen
for mad fulgtes derfor lidt naturligt med en interesse for drikkelse og
det univers af smage som denne platform tilbød.
Vi var kolleger på Kiin
Kiin, hvor vi to en dag over kaffen talte om, at det kunne være
spændende at arbejde med smage på en anderledes måde end mad, men stadig
bevarer en daglig proces, hvor man producerede smagsoplevelser og dufte
helt fra bunden gennem håndværk og teknik.
Derfor står vi i dag, og er
glade for at have kunne kombinere vores fortid med det, som vi ønsker at
lave i fremtiden, uden at have lagt vores person og baggrund på hylden.
Hvornår startede i med at lave gin?
Efter en MEGET varm sommer med mange tilladelser og papirarbejde startede vi med at producere vores første produkt og batch gin i oktober 2018.
Hvad er jeres største oplevelse med gin?
Den største oplevelse med gin har for os uden tvivl været at stå med den
første, fysiske, færdige flaske gin i hånden.
Vi tror at rigtig mange
iværksættere, som producere fysiske produkter (især os i
spiritusbranchen), ville kunne nikke genkendende til denne følelse.
Der
er generelt rigtig mange tilladelser, processer og bureaukrati, som man
skal igennem, og især når du laver alt fra bunden, som vi vælger at
gøre. Det er både en fed følelse af at være nået igennem dette, og
samtidigt det at stå med noget, som man helt selv har lavet.
Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge jeres gin?
Der er rigtig meget papirarbejde, telefonsamtaler, tilladelser, styrelser osv., som du skal igennem, før at du er tæt på målet.
Hvad vil du gerne fremhæve ved jeres gins?
En god arbejdsskade fra køkkenet er, at vi altid lægger stor vægt på
håndværk, smag og duft. Så disse tre ting vil vi altid fremhæve ved
vores gin såvel som andre produkter.
Har i nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.
Har i en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som i synes er sjovt, spændende eller underholdende?
Vi har en anekdote fra opstartsfasen, hvor vi sidder en varm sommerdag
på Nyhavn og drikker dyre fadøl. Vi havde lige fået en del tilladelser
godkendt, og fejrede dette med lidt mad og kolde øl. Samtidigt sad vi og
havde en brainstorm på, hvad vores første gin skulle smage af, hvilken
botanicals vi ville anvende og hvilken parfume og balance, som vi ville
bevæge os imod.
Vi havde nok fået en fadøl eller to for meget, men
alligevel sad vi og skrev en udførlig gin-opskrift ned, med mængder,
fremgangsmåde osv. Da vi var klar til at at kunne producere gin fulgte
vi netop denne opskrift, smed en halv citrons skal ekstra i, hvor vi
faktisk endte ud med en gin, som vi var 100% tilfredse med. Selv samme
opskrift kører vi stadig med den dag i dag.
Vi lavede en G&T med
ginen fra første batch og kunne ikke lade være med at smågrine lidt
over, at man nogle gange kan eksperimentere med en opskrift i et helt
år, før man bliver tilfreds, og nogle gange er man helt tilfreds med
noget, som blev udarbejdet på en time over en fadøl.
Har i noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?
Der er en del på tegnebrættet, man fra vores side bliver der af gins
meget snart lanceret en hybenrose gin, dernæst arbejde vi på en
smagstung og fadlagret variant, og der vil også blive arbejde på en gin,
der smager af en ret fra en tidligere arbejdsplads.
Tusind tak til Nicolai og Jonas for at svare på alle spørgsmålene.
Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.
Følg også SiWu Distillery så du ikke går glip af lanceringen af hybenrose ginnen og den fadlagrede gin.