Sune Risum-Urth er udviklingschef på Copenhagen Distillery og står for
smagsdesign og udforskning af nye råvarer.
Han er 40 og har arbejdet i
det Københavnske restaurantionsliv i 20 år.
Copenhagen Distillery sender live fra baren hver fredag kl 16, find dem på Instagram
På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
Det bliver 100 %, men det er det samme svar stort set uanset hvilken spiritus du spørger mig om.
Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
Beefeater Crown Jewel, tror jeg. Det var tilbage i 2009 og jeg arbejde
på Ruby. De pillede Crown Jewel af markedet, af mange årsager, og så
blev den selvfølgelig meget morsommere at tale om. Jeg åbnede min sidste
flaske for et lille år siden og var faktisk lidt undervældet. Der er
sket en del på ginmarkedet siden dengang. Eller også havde jeg fået
anbragt den på en piedestal hvor den ikke hørte til.
Kan du fortælle lidt om din baggrund og hvad du lavede, før du begyndte at lave gin?
Jeg
har været bartender i mange år, og blev hentet ind til Copenhagen
Distillery i 2015 mens jeg arbejde som barchef på restaurant no.2.
Jeg
havde købt et lille portugisisk destillationsapparat og gik i baren og
lavede mine egne gins og akvavitter til cocktailkortet.
Så har jeg
skrevet et par bøger om akvavit og cocktails, de sidste to sammen med en
tidligere kollega fra Ruby-dagene; Rasmus Poulsgaard. Den seneste er
lige udkommet på Rosinante og kan købes på Saxo.
Den hedder akvavit. (Reklame: LINK til bogen på saxo.com)
Jeg
skelner egentlig ikke så hårdt mellem gin og akvavit, det er samme
produktionsmetode, og der er en masse smagssammenfald, og vi anbefaler
også at bruge produkterne meget ens. Så min interesse i den kategori er
mest destillation af droger, forfinelse og komposition. Om det så er
enebær, dild eller kommen der er dominant er ikke så vigtigt.
Hvornår startede du med at lave gin?
Jamen den første lavede jeg i 2014, jeg skulle lave et menukort og
manglede en gin der var virkelig tung på urter til en vintermartini, og
jeg havde sat et dogme om at jeg kun måtte bruge spiritus produceret
Skandinavien, og så var det nemmere at lave den selv. Så jeg købte en
masse bøger og lærte mig selv at gøre det.
Hvad er din største oplevelse med gin?
Da vores seneste gin, Copenhagen Distillery Dry Gin, kom tilbage fra Gin
Masters med guldmedaljer i kategorierne ultrapremium gin og økologisk
gin, og en master Award for London Dry Gin. Det var en ret vild dag.
Vores Dry Gin, med den lilla voks, er lavet med både dildfrø og kommen,
og det er skønt at kunne vinde en master Award i London, med en gin der
fortæller om hvor kort der er mellem britisk og skandinavisk
destillationstradition.
Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge jeres gin?
Vi er et lille hus med et begrænset markedsføringsbudget, så det sætter
jo nogle rammer for hvad man kan, men inden for dem så synes jeg vi gør
det meget godt.
Man skal kende sit publikum dog, uden for Danmark har
dildfrø og kommen i vores dry gin været et enormt salgsargument, det
skiller den ud og fortæller en spændende historie, men her i landet skal
det underspilles lidt, folk skal have lov at smage på den selv og danne
sig en mening.
Hvis vi starter med at sige der er kommen i, har folk
allerede besluttet sig for hvad de synes før de smager på den.
Hvad vil du gerne fremhæve ved jeres gins?
Enkelheden. Vi arbejder med skandinavisk minimalisme både i indhold og
udseende. 6 droger skal være nok, det er sjovt benspænd. Og så er
designet ligeså enkelt. Det er den her idé om at design og smag skal
være naturligt integreret, det skal være dejligt, nemt at afkode, og når
du så dykker ned i det begynder du at skrælle lag af.
Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.
Nu hvor det er påske så skal man overveje æbler. Jeg ved ikke lige
hvorfor æbler er en påsketing, men det er de altså når man går langt nok
tilbage.
Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er sjovt, spændende eller underholdende?
Når vi skal gøre destillationsapparatet rent så foregår det ved at vores
Master Distiller Lasse Öznek kravler ind i det med overkroppen forrest.
Så stikker der sådan et par gule sikkerhedsgummistøvler ud af
mandehullet. Det ser ret tåbeligt ud.
Har i noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?
Det næste virkelig spændende, der sker, er faktisk på akvavitfronten, men
det er MEGA hemmeligt. Og så kommer der jo også en masse whisky nu,
drypvis over de næste par år. Det er også rigtig spændende.
På ginsiden
har vi lige lanceret et tasting flight man kan bestille hjem til stuen.
Så kan man selv finde sin favorit. (Reklame: LINK)
Tusind tak til Sune for at svare på alle spørgsmålene.
Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.
Følg også Copenhagen Distillery så du ikke går glip af den hemmelige akvavit og deltag i deres fredagsbar hver fredag kl. 16.00