Udviklingschef

Sune Risum-Urth er udviklingschef på Copenhagen Distillery og står for smagsdesign og udforskning af nye råvarer.
Han er 40 og har arbejdet i det Københavnske restaurantionsliv i 20 år.


Copenhagen Distillery sender live fra baren hver fredag kl 16, find dem på Instagram


På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
Det bliver 100 %, men det er det samme svar stort set uanset hvilken spiritus du spørger mig om.

Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
Beefeater Crown Jewel, tror jeg. Det var tilbage i 2009 og jeg arbejde på Ruby. De pillede Crown Jewel af markedet, af mange årsager, og så blev den selvfølgelig meget morsommere at tale om. Jeg åbnede min sidste flaske for et lille år siden og var faktisk lidt undervældet. Der er sket en del på ginmarkedet siden dengang. Eller også havde jeg fået anbragt den på en piedestal hvor den ikke hørte til.

Kan du fortælle lidt om din baggrund og hvad du lavede, før du begyndte at lave gin?
Jeg har været bartender i mange år, og blev hentet ind til Copenhagen Distillery i 2015 mens jeg arbejde som barchef på restaurant no.2.
Jeg havde købt et lille portugisisk destillationsapparat og gik i baren og lavede mine egne gins og akvavitter til cocktailkortet.

Så har jeg skrevet et par bøger om akvavit og cocktails, de sidste to sammen med en tidligere kollega fra Ruby-dagene; Rasmus Poulsgaard. Den seneste er lige udkommet på Rosinante og kan købes på Saxo.
Den hedder akvavit. (Reklame: LINK til bogen på saxo.com)


Jeg skelner egentlig ikke så hårdt mellem gin og akvavit, det er samme produktionsmetode, og der er en masse smagssammenfald, og vi anbefaler også at bruge produkterne meget ens. Så min interesse i den kategori er mest destillation af droger, forfinelse og komposition. Om det så er enebær, dild eller kommen der er dominant er ikke så vigtigt. 


Hvornår startede du med at lave gin?
Jamen den første lavede jeg i 2014, jeg skulle lave et menukort og manglede en gin der var virkelig tung på urter til en vintermartini, og jeg havde sat et dogme om at jeg kun måtte bruge spiritus produceret Skandinavien, og så var det nemmere at lave den selv. Så jeg købte en masse bøger og lærte mig selv at gøre det.


Hvad er din største oplevelse med gin?
Da vores seneste gin, Copenhagen Distillery Dry Gin, kom tilbage fra Gin Masters med guldmedaljer i kategorierne ultrapremium gin og økologisk gin, og en master Award for London Dry Gin. Det var en ret vild dag. Vores Dry Gin, med den lilla voks, er lavet med både dildfrø og kommen, og det er skønt at kunne vinde en master Award i London, med en gin der fortæller om hvor kort der er mellem britisk og skandinavisk destillationstradition. 

Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge jeres gin?
Vi er et lille hus med et begrænset markedsføringsbudget, så det sætter jo nogle rammer for hvad man kan, men inden for dem så synes jeg vi gør det meget godt.
Man skal kende sit publikum dog, uden for Danmark har dildfrø og kommen i vores dry gin været et enormt salgsargument, det skiller den ud og fortæller en spændende historie, men her i landet skal det underspilles lidt, folk skal have lov at smage på den selv og danne sig en mening.
Hvis vi starter med at sige der er kommen i, har folk allerede besluttet sig for hvad de synes før de smager på den.

Hvad vil du gerne fremhæve ved jeres gins?
Enkelheden. Vi arbejder med skandinavisk minimalisme både i indhold og udseende. 6 droger skal være nok, det er sjovt benspænd. Og så er designet ligeså enkelt. Det er den her idé om at design og smag skal være naturligt integreret, det skal være dejligt, nemt at afkode, og når du så dykker ned i det begynder du at skrælle lag af.

Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.
Nu hvor det er påske så skal man overveje æbler. Jeg ved ikke lige hvorfor æbler er en påsketing, men det er de altså når man går langt nok tilbage.

Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er sjovt, spændende eller underholdende?
Når vi skal gøre destillationsapparatet rent så foregår det ved at vores Master Distiller Lasse Öznek kravler ind i det med overkroppen forrest.
Så stikker der sådan et par gule sikkerhedsgummistøvler ud af mandehullet. Det ser ret tåbeligt ud.

Har i noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?
Det næste virkelig spændende, der sker, er faktisk på akvavitfronten, men det er MEGA hemmeligt. Og så kommer der jo også en masse whisky nu, drypvis over de næste par år. Det er også rigtig spændende.
På ginsiden har vi lige lanceret et tasting flight man kan bestille hjem til stuen. Så kan man selv finde sin favorit. (Reklame: LINK)


Tusind tak til Sune for at svare på alle spørgsmålene.

Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.


Følg også Copenhagen Distillery så du ikke går glip af den hemmelige akvavit og deltag i deres fredagsbar hver fredag kl. 16.00