Isle of Møn Spirits er grundlagt i 2016 og har til huse i Askeby på Møn,
hvor Uffe og Sara har ombygget deres gamle stald til destilleri.
På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
110%, Gin er efter min mening den mest interessante spiritus. Der er en gin til enhver smag, så alle kan være med.
Der er uendelige kombinationsmuligheder og cocktailopskrifter med netop gin
Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
I starten af 90’erne blev jeg uddannet til bartender på et stort hotel i London. Her lærte jeg at lave cocktails og mit foretrukne våben var gin.
Dengang var Indisk gin det hotteste i den London’ske barscene. Måske nok fordi det refererede til det Britiske Imperies storhedstid og var lidt eksotisk. Kanel var også rasende populært, især at sætte ild til det, husker jeg...
Kan du fortælle lidt om jeres baggrund og hvad i lavede, før i begyndte at lave gin?
Jeg er vokset op i en lille flække, der hedder Løjt Kirkeby i Sønderjylland. Løjt Land er et meget smukt og kuperet landskab - måske
er det derfor, at Møn ikke er så fremmed for mig. Efter gymnasiet tog jeg ud at rejse og som sagt, blev jeg uddannet cocktailbartender i London. Efter min tid i London, flyttede jeg til København og blev grafisk elev på et reklamebureau. Samtidig gik jeg på DRRB Reklameskolen, hvilket var voldsomt dyrt, så her ernærede jeg mig ved at ved at være bartender i det københavnske café- og natteliv.
Som specialist i emballagedesign, er det fantastisk, at jeg nu får lov at opfinde og formgive mine helt egne produkter.
Hvornår startede i med at lave gin?
Vores første årgang er fra oktober 2016. Her fremstillede vi 4.143 flasker, som blev udsolgt i maj - og vi kunne først lancere anden
årgang i august, så vores første højsæson måtte vi melde totalt udsolgt!
Hvad er jeres største oplevelse med gin?
Allerførst var idéen om at lave gin på Møn et eksperiment. Vi vidste simpelthen ikke om det kunne lade sig gøre, at fremstille en gin,
hvor vi udelukkende anvendte lokale botanicals. Samtidig var ambitionen at lave en klassisk gin, som havde de klassiske gin-komponenter, som f.eks. citrus, peberkorn, lakridsrod, koriander, kanel. Vi var ikke selv urteeksperter, så vi allierede os med den lokale urte-guru og fandt herved ud af hvilke erstatninger den danske flora har at byde på - og hvor vi kunne finde dem. Det var en virkeligt stor oplevelse, da det rent faktisk lykkedes!
Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge jeres gin?
Vores botanicals vokser jo i den vilde natur, så vi er meget afhængige af årstidernes skiften, det ustabile danske vejr - og især sommervejr. Det er faktorer, som spiller voldsomt ind på urternes vækstbetingelser. Af samme grund er vores gin en årgangsgin - det er samme botanicals hvert år, men de varierer i smag og derfor varierer gin’ens smag også fra år til år. Vi ved aldrig helt hvor meget vi skal bruge af hver botanical - og det er derfor afgørende for, hvilke mængder vi kan fremstille hvert år.
Hvad vil du gerne fremhæve ved jeres gins?
At alle vores botanicals er sanket i den vildtvoksende natur på Møn. Der er smæk på urterne og procenterne. Vi ligger i den høje
ende med alle vores produkter - både hvad smag og alkohol angår - nok også på prisen, men det er de også værd! Det er også fascinerende, at man med få greb kan lave ret stor variation, ved f.eks. at lagre hindbær i den samme gin - resultatet er frugtigt og sommerfriskt. På den måde kan man efterkomme et ønske fra en kunde og samtidig tilføje et produkt til samlingen.
Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.
Man skal ikke lade sig påvirke af andres smag - man skal følge sin egen! Der er ikke noget forkert ved at synes at den billigste supermarkeds-gin er verdens bedste - hvis det er det, man føler! Man skal følge sit gin-hjerte.
Også hvad angår garnish - hvis du har lyst til og synes det er lækkert, at pynte din G&T med fjordrejer - så er det dét, du gør!
Personligt synes jeg man skal finde en botanical, som allerede er at finde i gin’en og som vil komplementere den smag, som er til stede i forvejen. På den måde får man en mere kompleks oplevelse med sin G&T. F.eks stammer citrusnoten i vores gin fra citronmelisse, så en kvist citronmelisse som garnish er helt idéelt! Når det så er sagt, har jeg altid haft en svaghed for en kvist rosmarin som garnish. Rosmarin er bare lækkert!
Hvad tonic angår, anbefaler jeg helt klart, at den skal være meget tør og ikke alt for dominerende. Vi har selv udviklet en tonic, som jeg synes passer godt sammen med mange high-end gins. Efter min mening er det gin’en, der skal dominere en G&T og tonic’en skal være så old-school som muligt. Der er en grund til, at det ikke hedder en T&G!
Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er sjovt, spændende eller underholdende?
Der hvor vi sanker sødskærm (som smager af lakrids/anis i vores gin), er der virkeligt mange myg. Man skal lige tage sig sammen
inden dén sanketur, da vi ved at vi kommer hjem og er fuldstændigt overdækket med myggestik. Myg er i hvert fald meget glade for
mig...
Har i noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?
Årets høst af urter er altid spændende, for vi ved aldrig om vores mål vil lykkes. Det er også altid spændende at se om vi har ligeså
mange frivillige, som kommer med citronmelisse og deltager i vores enebærindsamling - det er virkeligt den store joker for os - altså om vi får indsamlet nok til et års produktion, for når sommeren er slut, er det for sent at sanke flere botanicals. Det er måske ikke nogen nyhed, men fra mit perspektiv er det ret spændende og lidt nervepirrende...
Tusind tak til Uffe for at tage sig tiden til at svare på spørgsmålene.
Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.