Morten Høgh - Sønderborg Distillery

Sønderborg Distillery drives af Carsten og Morten som begge har relation og rødder i Sønderborg.
Morten, som har en baggrund som produktingeniør og tidligere arbejdede i fødevareindustrien, har svaret på spørgsmålene.

På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
Uden tvivl 100%

Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
Edinburgh Gin. I starten af 2016 besøgte Carsten og jeg Edinburgh og som en del af turen det lille destilleri i midten af byen. Det var her jeg opdagede, at gin ikke kun behøves at være en drink med grannåle smag

Kan du fortælle lidt om dig selv, din baggrund og hvad du lavede, før du begyndte at lave gin?
Jeg er uddannet produktionsingeniør, og en af mine første arbejdspladser var hos en stor fødevareproducent hvor jeg var i 5 år. De sidste 15 år har jeg arbejdet indenfor IT projektledelse og er i dag  afdelingsleder i en IT virksomhed. Vi driver destilleriet som en bibeskæftigelse og har begge fast arbejde indenfor IT området.

Hvornår startede du med at lave gin?
Jeg har altid haft en drøm om at eje mit eget firma, og i sommeren 2017 faldt brikkerne på plads for Carsten, Mads og jeg. Dengang var det svært at starte op, da man skulle lægge 200 000 kr i garanti oveni alle de andre tilladelser og godkendelser der skulle til. Det tog os et helt år før vi var klar med vores første Als Gin. Vi satte barren højt som økologisk destilleri, og der skulle flere hundrede varianter til før vi landede den endelige recept. I dag driver Carsten og jeg selv destilleriet.

Hvad er din største oplevelse med gin?
Der er flere store oplevelser, men den største er at se de flotte priser vi har vundet især for vores Dybbøl Gin i indland og udland. Vi er nok et af de mindste destillerier i Danmark, og se, at vi kan konkurrere på kvalitet med de helt store spillere i branchen er utroligt.

Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge din gin?
Vi har fra start vægtet historie, kvalitet og håndværk højt, og derfor destillerer vi også på små destiller af 20-40 liter størrelse uden nogen form for automatik. Med vores første gin ramte vi lige præcis bølgen, hvor gin blev populært igen, og det havde vi ikke regnet med. Så derfor solgte vi også alt, hvad vi kunne producere. Det danske marked oversvømmes af nye gin varianter lige nu og vi ser en masse private label blive lavet. Dette gør, at der er stor kamp om kundernes opmærksomhed, og vi skal være mere aktive for at sælge samme mængde som tidligere.

Hvad vil du gerne fremhæve ved dine gins?
Vi startede med kun at lave 20 flasker per batch og er i dag kun oppe på nummererede 40-45 flasker. Vi kører Als Gin og Dybbøl Gin 2 gange igennem destillen for at skabe en mere rund smag. Alle gin er udviklet så de kan drikkes rent, og det anbefaler vi altid man prøver inden man blander med en tonic.

Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve.
Vi har fundet ud af, at vores gin går godt sammen med økologisk Herbal Tonic og Ginger Ale fra Aqua Monaco, og derfor sælger vi oftest også 2-4 tonic sammen med en af vores gin.

Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er sjovt, spændende eller underholdende?
Vores destilleri ligger i en tilbygning til Carstens hus midt i Sønderborg. Vi har ca. 30 kvm, hvor størstedelen er lager. Vi har derfor optimeret vores drift, så vi har mindst muligt på lager.

Har du noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?
Ja, vi har flere projekter i gang, men ikke noget jeg kan afsløre her :)

Tusind tak til Morten for at tage sig tiden til at svare på spørgsmålene.
Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.