Sønderborg Distillery drives af Carsten og Morten som begge har relation og rødder i Sønderborg.
Morten, som har en baggrund som produktingeniør og tidligere arbejdede i fødevareindustrien, har svaret på spørgsmålene.
På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
Uden tvivl 100%
Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
Edinburgh
Gin. I starten af 2016 besøgte Carsten og jeg Edinburgh og som en del
af turen det lille destilleri i midten af byen. Det var her jeg
opdagede, at gin ikke kun behøves at være en drink med grannåle smag
Kan du fortælle lidt om dig selv, din baggrund og hvad du lavede, før du
begyndte at lave gin?
Jeg er uddannet produktionsingeniør,
og en af mine første arbejdspladser var hos en stor fødevareproducent
hvor jeg var i 5 år. De sidste 15 år har jeg arbejdet indenfor IT
projektledelse og er i dag afdelingsleder i en IT virksomhed. Vi driver
destilleriet som en bibeskæftigelse og har begge fast arbejde indenfor
IT området.
Hvornår startede du med at lave gin?
Jeg
har altid haft en drøm om at eje mit eget firma, og i sommeren 2017
faldt brikkerne på plads for Carsten, Mads og jeg. Dengang var det svært
at starte op, da man skulle lægge 200 000 kr i garanti oveni alle de
andre tilladelser og godkendelser der skulle til. Det tog os et helt år
før vi var klar med vores første Als Gin. Vi satte barren højt som
økologisk destilleri, og der skulle flere hundrede varianter til før vi
landede den endelige recept. I dag driver Carsten og jeg selv
destilleriet.
Hvad er din største oplevelse med gin?
Der
er flere store oplevelser, men den største er at se de flotte priser vi
har vundet især for vores Dybbøl Gin i indland og udland. Vi er nok et
af de mindste destillerier i Danmark, og se, at vi kan konkurrere på
kvalitet med de helt store spillere i branchen er utroligt.
Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge din gin?
Vi
har fra start vægtet historie, kvalitet og håndværk højt, og derfor
destillerer vi også på små destiller af 20-40 liter størrelse uden nogen
form for automatik. Med vores første gin ramte vi lige præcis bølgen,
hvor gin blev populært igen, og det havde vi ikke regnet med. Så derfor
solgte vi også alt, hvad vi kunne producere. Det danske marked
oversvømmes af nye gin varianter lige nu og vi ser en masse private
label blive lavet. Dette gør, at der er stor kamp om kundernes
opmærksomhed, og vi skal være mere aktive for at sælge samme mængde som
tidligere.
Hvad vil du gerne fremhæve ved dine gins?
Vi
startede med kun at lave 20 flasker per batch og er i dag kun oppe på
nummererede 40-45 flasker. Vi kører Als Gin og Dybbøl Gin 2 gange
igennem destillen for at skabe en mere rund smag. Alle gin er udviklet
så de kan drikkes rent, og det anbefaler vi altid man prøver inden man
blander med en tonic.
Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at
prøve.
Vi har fundet ud af, at vores gin går godt sammen
med økologisk Herbal Tonic og Ginger Ale fra Aqua Monaco, og derfor
sælger vi oftest også 2-4 tonic sammen med en af vores gin.
Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er
sjovt, spændende eller underholdende?
Vores destilleri
ligger i en tilbygning til Carstens hus midt i Sønderborg. Vi har ca. 30
kvm, hvor størstedelen er lager. Vi har derfor optimeret vores drift,
så vi har mindst muligt på lager.
Har du noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?
Ja, vi har flere projekter i gang, men ikke noget jeg kan afsløre her :)