Tonny Svensson - Plateau Spirits

Tonny Svensson startede Plateau Spirits og driver det i dag sammen med Jan Bay, som står for det forretningsmæssige, mens Tonny står for ginnen.


På en skala fra 37,5 - 100%, hvor vild er du så med gin?
Jeg er meget vild med gin, syntes det er en meget alsidig spiritus,  man kan blande den med så meget forskelligt garnish og andre slags spiritus.


Hvilken gin og hvor/hvornår startede din interesse for gin?
Har altid været vild med gin, men under en tur til New York i 2015, så jeg et mikro destilleri og blev fascineret af at det mindede mig meget om det jeg lavede til hverdag på Novo Nordisk, hvor jeg arbejdede den gang. Forsøg og sterilisering kan godt minde meget om at lave recepter & destillering 🙂  


Kan du fortælle lidt om dig selv, din baggrund og hvad du lavede, før du begyndte at lave gin?

Har hele mit liv arbejdet i medicinal branchen i flere forskellige firmaer, så trækker meget på min erfaring derfra. 


Hvornår startede du med at lave gin?

Det gjorde jeg i 2015, ville bare lave 50 flasker til mig selv, fordi alle jeg kendte grinte af mig fordi jeg snakkede om det, så tænkte jeg at nu skal jeg vise dem. Det greb så lidt om sig, fordi de fleste jeg kontaktede enten ikke ville lave så lidt flasker eller brugte billig russisk basesprit.Jeg havde købt en masse bøger om gin, så jeg læste et sted at god gin skal man kunne drikke helt rent, og det passer faktisk 🙂 du kan altid smage at hvis det er virkelig skidt rent, så er det som regel bare billig basesprit med masser citrus og koriander i.


Hvad er din største oplevelse med gin?

Udover at det er vildt hvor forskelligt gin kan smage, og hvor mange forskellige stile og smage der er, så er det også alle de oplevelser det har givet mig og min kompagnon Jan Bay, vi har været i LA, Prag og mange andre steder, mødt folk fra hele verden der alle sammen havde det til fælles at de elsker gin.  


Hvad har været den største udfordring ved at producere/sælge din gin?

Det har været distribution, jeg var så naiv at jeg tænkte hvis produktet er super godt, så skal det nok sælge. Men så finder man ud af at det er super hårdt at være oppe i mod alle de store spillere på markedet, det gør det svært at få opmærksomhed hos dem der vil købe gin.  


Hvad vil du gerne fremhæve ved din gin?

Vores gin er syntes vi selv anderledes, vi destillerer på en gård oppe i nord sverige hvor de selv laver deres basesprit af kornet lige udenfor deres vindue & vand fra deres egen elv der løber 10 meter væk. Det giver en meget mild basesprit, den putter vi så nogle helt friske smage i som f.eks,dragefrugt, colombiansk kaffe, agave sirup, Bulow lakrids sirup, lavendel, blåbær mm.


Har du nogle anbefalinger til gin, tonic eller garnish man bør unde sig selv at prøve?

Jeg elsker selv at gøre min gin & tonic sådan lidt krydret, frisk rosmarin stilk med lidt friske rød peber korn el. basilikum er lækkert, men ellers er ting som frisk stykke æble eller chili godt i en G&T, hvis man vil lidt væk fra appelsin & lime.  


Har du en anekdote fra produktionen eller noget fakta om gin, som du synes er sjovt, spændende eller underholdende?
Der er mange historier, men det er altid vældig underholdende når vi er oppe at destillere i Tevsjo, det er et meget øde lidt Twin Peaks agtigt område med bjørne og ulve i skoven udenfor. Så at sidde efter en dag i destilleriet, i en sauna med en en stor flaske  basesprit, bjørnepølse og syltede agurker som de dypper i honning & skyr, efter at have hoppet i et sort hul i isen, tænker man lidt hvad skete der lige der 🙂 


Har du noget spændende (ginmæssigt) i støbeskeen?

Vi laver jo to forskellige gins, og en mezcal inspireret aquavit, så for at udvide vores sortiment & hele tiden lære mere har vi en limited vodka med caviar i på vej, der er kun 100 flasker af den + vi pusler med et projekt omkring absinth, som bliver spændende.


Tusind tak til Tonny for at tage sig tiden til at svare på spørgsmålene.
Husk at følge frugtskiver.dk på Instagram og Facebook, så du ikke går glip af næste profil.